پایان نامه کارشناسی ارشد رشته پزشکی درباره سرطان |
در سال 1890 اهمیت زیستی سرطان بوسیلة پاتولوژیست آلمانی Hansemann David Van تعیین شد. وی با مطالعة نمونههای سرطانی پیشنهاد نمود که وجود مکرر بینظمیهای میتوزی و هستهای در شروع و پیشرفت بدخیمی شرکت مینمایند. بعد از یک ربع قرن، تحقیقات وی و دیگران به صورت تئوری جهش سوماتیک در سال 1914 توسط Theodor Boveri در کتاب مشهورش ارائه شد. وی استدلال نمود که تغییر در محتوای ژنتیکی سلول سالم، منجر به بدخیم شدن آن میگردد .
برای مدت طولانی ایدة Boveri بخاطر مشکلات تکنیکی در نیمة اول قرن بیستم تست نگردید. از سال 1920 به بعد روشهای Squash & Smear به میزان قابل توجهی در پیشرفت سیتوژنتیک گیاهان سهیم بود و در حدود سال 1950 مادة ژنتیکی PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران با همان روشها مورد مطالعه قرار گرفت و هم زمان روشهای کشف بافت و کشف Colchicin با موفقیت انجام گرفت. در سال 1956 تعداد صحیح کروموزومها در انسان به وسیله Joe Hin Tjio Levan & Albert مشخص گردید و پس از آن سندرمهای کروموزومی شناخته شد [4] .
اولین موفقیت چشمگیر سیتوژنتیک سرطان، در سال 1960 کسب گردید.
Nowell & Hungerford مادة کاریوتیپی جدید به نام کروموزوم فیلادلفیا را در بیمارانی با لوکمیای میلوئید مزمن (CML) کشف نمودند که احتمالاً این موضوع تأییدی بر ایدة Boveri بود [4] .
بعد از سال 1970 تکنیکهای جدید با ابزارهای پیشرفته، تشخیص هر کدام از 23 جفت کروموزوم را که شامل همة ژنهای انسانی میباشد، امکان پذیر ساخت. مطالعات اولیة کروموزومها روی سلولهای بدخیم PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران مثل انسان بطور قوی نشان داد که تغییرات کروموزومی جزء لازم برای پیشرفت تومور میباشد [5] .
سرطان شامل همه انواع تومورهای بدخیم میشود که در پزشکی آنها را بیشتر بنام نئوپلاسم میشناسند.
احتمالاً بروز سرطان در سنین مختلف وجود دارد ولی احتمال بروز سرطان با افزایش سن زیاد میشود. سرطان باعث 13 درصد مرگهاست. بر طبق گزارش انجمن بهداشت آمریکا حدود 7 میلیون نفر بر اثر سرطان و در سال 2007 مردهاند.
سرطان تنها ویژة انسان نیست و همة جانوران و گیاهان نیز ممکن است به آن دچار شوند.
سرطان یکی از رایج ترین بیماریها در جهان در حال گسترش میباشد.
از هر چهار مرگ یکی به دلیل سرطان میباشد. سرطان ریه رایج ترین در مردان و سرطان PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است) رایج ترین در زنان است.
امروزه بالای 100 فرم مختلف از سرطان وجود دارد.
1-2- سرطان (چنگار)
سرطان دومین علت شایع مرگ و میر پس از بیماریهای قلب و عروق است. این بیماری مرگ آور تمامی گروههای سنی را در برمیگیرد و اعضای
مختلف و اندامهای گوناگون را درگیر میکند. به میزان رشد سنی افراد و میزان ابتلا به انواع سرطان نیز افزایش مییابد و در نتیجه هر چه افراد بیشتر عمر میکنند و تعداد بیشتری از آنها به این بیماری مبتلا میشوند. سرطان صرف نظر از این که فرد مبتلا را به صورت مهلک رنج میدهد و اطرافیان بیمار را دچار افسردگی و عوارض ناشی از آن میسازد، بار اقتصادی بسیار سنگینی را نیز به جامعه تحمیل می کند.
سلولهای سرطانی را با سه ویژگی توصیف میکنند :
- کاهش یا فقدان کنترل رشد
- تهاجم به بافتهای اطراف
- گسترش یا متاستاز به قسمتهای دیگر بدن
کنترل رشد در سلولهای تومور خوش خیم نیز کاهش مییابد، اما این سلولها به بافتهای اطراف تهاجم نمیکنند و به قسمتهای دیگر بدن گسترش نمییابند. سلولهای سرطانی بدخیم بدون توجه به تدابیر کنترل طبیعی رشد و تحریکات تنظیم کننده، پی در پی تقسیم میشوند و از این رو برای تأمین انرژی و مواد مورد نیاز خود با سلولهای طبیعی رقابت دارند و به دلیل عملکرد خودسرانه خود بدون توجه به محیط و شرایط تغذیه ای میزبان، پی در پی تقسیم شده، به افزایش ادامه میدهند [6] .
1-2-1- ژن سرطانزا (Oncogen)
ژنهای سرطانزا ژنهای تغییر یافتهای هستند که در حالت عادی پروتئینهایی را که در کنترل رشد و تکثیر سلولها نقش دارند، بیان میکنند. این ژنها در حالت عادی پروتوانکوژن نامیده میشوند، شکل (1-3)، ولی در صورت بروز جهش در پروتوانکوژنها آنها به انکوژنها تبدیل میشوند.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-10-04] [ 12:39:00 ب.ظ ]
|